A través de la literatura, podem conèixer un poc com vivien els nostres avantpassats. Sovint, ens sorprèn que, malgrat internet i l’iPod, no hem canviat gaire.
Les arrels de la memòria ens poden fer viatjar cap al món clàssic, el de la Mediterrània grega i llatina. Allí va cultivar-se una literatura esplendorosa que ha marcat fins Occident i que és patrimoni literari universal de tota la Humanitat. La literatura grega, per exemple, ens regala l’Odissea i la Ilíada, però també tragèdies i comèdies. La romana ens porta a conèixer herois i heroïnes en la seva història i ens ensenya estils retòrics encara no superats.
En català, podem llegir tots els clàssics en una col.lecció única (només comparable a l’anglès per la seva qualitat i exhaustivitat): la Bernat Metge. Per poc que pugueu, no deixeu de gaudir de Theoi.com, potser la millor pàgina que hi ha a internet sobre mitologia grega i romana, plena d’il.lustracions i curiositats.
que carai és filiació???
La paraula vol dir “origen”, és a dir, si el portuguès és una llengua romànica o germànica, per exemple.
Bon dia Buades, una altra vegada!
Ja hem acabat el treball, i voldríem enviar-lo al teu e-mail, ens podríes donar la teva adreça electrònica?
Gràcies!
Bona tarda Buades!
Encara no ens has respost al nostre anterior comentari, però ens ha surgit un altre dubte, a la literatura grega la prosa es pot considerar un gènere literari o que es considera?
Gràcies per l’atenció.
Coral i Inés, hola de nou. La prosa, la poesia, l’assaig o el teatre són estil literaris, no gèneres. Per tant, heu de resumir quins estils hi predominaven (el teatre i la prosa, per exemple?) i, dins cada un d’ells, els principals gèneres cultivats i les obres i autors més representatius. Bona feina i bon cap de setmana!
Bones tardes Joan, em podries dir algunes pàgines bones del homínids?
Moltes gràcies
Hola, Marina, us he posat alguns enllaços bons a l’apartat “bons treballs”. També pots mirar l’entrada sobre el Sapiens Sapiens que trobes al cos central del bloc. A part, busca a través de Google amb descritors com “prehistòria” o “formació de la Humanitat”. Prova-ho en català i, després, també en espanyol i en anglès, a veure què surt. Sort!
Bona tarda Buades!
Som nosaltres una altra vegada, com de costum!
Bé, comencem amb els dubtes:
Primer, em mirat la pàgina que recomanes : http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0112899
I sincerament, hi ha poca cosa que poguem entendre.
No sabem com estructurar els períodes, és a dir, que et pareix més correcte: dins cada període explicar els gèneres literaris? o després d’explicar els períodes parlar dels gèneres?
Gràcies per el teu temps, continuarem treballant!
Al.lotes, disculpeu el retard a contestar… Fixeu-vos que a la pàgina citada es pot clicar sobre algunes paraules (en hipertext) i es va desplegant més informació. Finalment, hauríeu de sintetitzar primer quina és l’evolució per períodes i, després, un cop heu contextualitzat històricament i culturalment, entreu a explicar resumidament quins són els gèneres predominants. Vinga, que ja ho teniu!
Hola Buades!
Seguim embolicades amb aquest treball!
Per començar, la literatura clàssica està dins la literatura grega antiga?
I no tenim molt clar si aquesta definició seria molt correcta:
LITERATURA GREGA ANTIGA: Són els escrits d’autors autòctons de les àrees geogràfiques d’influència grega. Aquestes obres estan freqüentment compostes en algun dels dialectes grecs, però no necessàriament. La literatura grega clàssica comprèn aquella literatura escrita en grec antic des dels més antics vestigis escrits en idioma grec fins al segle IV i l’auge de l’Imperi Bizantí.
Esperem que ens puguis ajudar!
Ei, Coral i Inés, com treballeu!
Mireu, la definició és correcta però no és que la literatura grega antiga englobi la clàssica sinó just al revés: la grega amb la llatina constitueixen la clàssica. Endavant i bona lletra!
Joan
Bon dia Buades!
Necessitem saber si anem bé encaminades en el nostre treball sobre la literatura clàssica occidental. Segons hem entès, el principi del índex seria:
1. Introducció.
2. La literatura clàssica grega
2.1 La literatura grega antiga
2.2 La literatura grega bizantina
2.3 La literatura grega moderna
I altre dubte que tenim, és sobre el període de la literatura clàssica grega, comprèn aquella literatura escrita en grec antic des dels més antics vestigis escrits en idioma grec fins al segle IV i l’auge de l’Imperi Bizantí?
Gràcies per el teu temps.
Hola, al·lotes! Aneu bé, però només us havia demanat la part antiga: és a dir, els punts 1+2.1. Per tant, no cal posar-hi la literatura grega en temps de Bizanci ni l’actual. Ja veureu que haurà valgut la pena, dedicar-hi temps, també vosaltres.